Een wandcontactdoos of in de volksmond een stopcontact genoemd monteren is toch voor veel mensen een uitdaging. Zeker wanneer er een aarde draad bij zit. Dan zijn er ineens 3 draden? Het antwoord is hier erg simpel. Er zit een randaarde draad bij. Dat is in keukens bijvoorbeeld veel gebruikt. Wat is randaarde eigenlijk? Wel heel kort door de bocht gezegd; “veiligheid” Wanneer er korsluiting ontstaat dan zorgt de randaarde dat de spanning (stroom in de volksmond) door de aarde draad gaat en dat jij zelf hier niet door beschadigd word. Maar goed, dat is heel kort door de bocht.
Het is in dit geval dus zeker belangrijk dat dit goed aangesloten word.
Omdat ik nu een dubbel wandcontact met randaarde moet monteren zal ik deze als voorbeeld gebruiken. Dit is een wandcontactdoos met kinderveilige ingang. Dat kun je zien aan de witte ingangen voor de stekker. Deze klappen als het ware naar binnen wanneer de stekker in het wandcontactdoos zit en veren weer terug wanneer de stekker er uit gehaald word.
Als eerste zullen de twee schroeven los gedraaid moeten worden. Gebruik hiervoor goed passend gereedschap. Een Philips2 schroevendraaier is bij uitstek geschikt. Dat is een gewone kruis schroevendraaier.
Wanneer de schroeven los gedraaid zijn kan het binnenwerk er uit gehaald worden. Goed te zien dat er meerdere schroeven op de metalen delen zitten. Controleer of deze schroeven los zitten en laat dit nu even zo. Deze schroeven zullen straks de draden vastklemmen. Links in het midden zit een schroef met een symbooltje. Een soort van antenne maar dan onderste boven. Dit is de plaats waar de aarde vast gezet word. Hierover straks meer.
Ook nu is het passen van het stroomdraad. Dit moet natuurlijk lang genoeg zijn om overal vrij te kunnen komen. Maar kort genoeg om de buitenmantel binnen het kapje te houden. Ik kies zelf voor een cm meer. Dan kan ik later de losse draden nog op maat maken. Iets ruim werken is handig.
Het passen van de draden. Omdat je wilt weten hoe lang deze moeten zijn is het handig deze even een keer op maat te buigen zodat je goed kunt zien waar welke draad gaat komen. Zoals ik al aangaf zou ik terug komen op de aarde draad. Bruin en blauw zijn de fase en nul draden. Dat is als het ware de plus en min. Nu blijft de gele draad over. Hier zit altijd een groene band bij. Dus de geel groene draad is de aarde. Wat je ook doet, deze draad is voor iedereen herkenning dat het aarde is en dat er nooit spanning op staat.
Het draad kan op maat gemaakt worden. De kern bestaat voor huishoudelijk snoer uit kernen. Nu moet ik een verleng kabeltje maken en gebruik dus een stukje dik huishoud snoer. Een kleine tip hierbij is dan om de kern, het koper even om elkaar heen te draaien. Daar voorkom je het uitwaaieren mee van alle dunne draadjes. En daardoor kun je ze makkelijker in het klemmetje steken zodat alles mooi vast gezet kan worden en dat er geen draden uitsteken.
Het aansluiten. Eigenlijk vrij simpel. Ik begin zelf altijd met de langste. De bruine draad in dit geval. Deze snijd ik af op de juiste maat plus 1 cm speling. Dan in dit geval strip ik ongeveer 0,7 van de mantel, het bruine rubber. De maat hiervan kun je altijd op de bijsluiter of verpakking vinden. De fabrikant moet dit opgeven. Daarna komt de blauwe aan de beurt. Deze draad knip ik ook op de juiste maat maar kijk gelijk of het snoer dan ook mooi strak komt te liggen. Zo weet ik zeker dat straks alles recht blijft. Als laatste de geel/groene draad voor de aarde. In dit geval is deze vrij kort. Goed te zien dat alles nu mooi recht aangesloten zit.
De draden kunnen in de kleine gaatjes gestoken worden en dan kunnen de schroefjes aangedraaid worden. Hierdoor zal het draad vast komen te zitten in de klem. Zorg hiervoor dat dit goed vast zit maar draai dit ook niet te lomp vast. Vroeger brak ik dit soort zaken nog wel eens af.
De binnenkant van de opbouw kap. Deze heeft aan weerszijden halfronde strepen waarbinnen het plastic wat dunner is. Dit is bedoeld voor buizen. Nu gebruik ik geen buis en is mijn kabel beschermd en zal niet in het zicht komen. Vandaar dat ik dan zo klein mogelijk uitzaag met een klein zaagje of even insnijd met een scherp mesje.
Het stukje uitgezaagd op de maat van het snoer. Even een schuurpapiertje of vijltje er langs en de deksel kan gemonteerd worden.
Voordat de deksel gemonteerd kan worden zal eerst het binnenwerk vast gezet moeten worden. Ik werk nu op hout. Hierdoor kan dit gewoon met twee schroefjes vast gezet worden. Natuurlijk zal ik in de muur waar deze straks komt eerst een gaatje moeten boren om een plug in te kunnen doen. Let hier wel op dat de maat van de schroef hoort bij de plug.
Nu het binnenwerk stevig gemonteerd zit kan de kap er op. Let hier goed op de metalen pinnen. Dat is de randaarde en deze moeten goed door de openingen gestoken worden en mogen niet verbuigen. Met beleid zal dit zeker lukken. De schroeven kunnen aangedraaid worden en klaar.
Als laatste een klein voorbeeld hoe de draad dan moet komen. Goed te zien dat de kap losjes over de draad sluit. Dit is om doorsnijden te voorkomen.
Let ook hier altijd op je eigen veiligheid. Wanneer je met stroom in huis aan de slag gaat, zorg dat de stroom in de meterkast uitgezet word voordat je aan de slag gaat. En controleer dit! Er zijn spanningsmeters (schroevendraaier met lampje) die vrij goedkoop zijn. Dit is hiervoor erg handig.
Ik stel mij niet verantwoordelijk voor letsel, schade of welke aard van ongemak ook. Heb je vragen of opmerkingen? Dat kan altijd, gebruik hiervoor gewoon mijn antwoord formulier. Ik antwoord gegarandeerd.