Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Romp in stapelmethode – RiksGewijs.nl

Romp in stapelmethode

Het bouwen van een romp kan op verschillende manieren. Het bouwen met spanten, blokbouw, of zoals nu stapelen. Het mooie van deze methode is dat het model licht van gewicht is maar zeer stevig. Let wel, dit is niet bedoeld voor functionele modelbouw maar voor statische modelbouw. Al kan ik mij bedenken dat het wel mogelijk is.

stapel methode

Als eerste de tekening van het dek. Nu bouw ik een pleziervaartuig Scotty aan de hand van een foto en heb deze tekeningen zelf moeten maken daarvan.

stapel methode

Als basis heb ik MDF gebruikt, dit is een makkelijk te bewerken materiaal en daarom uitermate geschikt voor het bouwen van een romp met deze methode. Ik heb de tekening overgetrokken en daar een mal van geknipt om zo goed te kunnen aftekenen.

stapel methode

Het eerste deel is uitgezaagd. Daarna teken ik de volgende af om zo van onder naar boven te kunnen stapelen. Zie dit maar een beetje als plakjes die op elkaar gelijmd een scheepsromp zullen zijn.

stapel methode

De binnenkanten worden ook uitgezaagd. Ik heb hiervoor ongeveer 1 cm aangehouden. Dit is voor mij dik genoeg en geeft voldoende ruimte om straks alles netjes glad af te kunnen schuren.

stapel methode

Het dek zal natuurlijk ook aangelijmd moeten worden. Dit scheepje heeft eigenlijk niet zo veel dek. Meer gangpaden. De kuip en opbouw zullen dit straks verder afmaken. Zie hiervoor mijn verslag van de Scotty.

stapel methode

Om het hout of eigenlijk MDF een beetje te sparen gebruik ik linkse en rechtse kanten. Hierdoor hoef ik niet steeds het gehele plakje uit te zagen. Omdat het scheepje een knikspant is zal hier begonnen worden met de knik naar het onderwaterschip.

stapel methode

De achterzijde of spiegel van het schip word natuurlijk ook gelijmd. Hier heb ik gebruik gemaakt van mijn werktafel en wat lijmklemmen om ze ineens vast te lijmen. Omdat MDF goed te verlijmen is met houtlijm gebruik ik hiervoor gewone houtlijm.

stapel methode

Het onderwaterschip laat ik wel dicht. Dit zijn in totaal 3 lagen van 9 millimeter. Dit is omdat ik hier straks de bevestiging van de sokkel in wil vast kunnen schroeven. Dan staat alles stevig.

dstapel methode

Het model is inmiddels redelijk opgebouwd. Zoals ik al aangaf is het een knikspant en zal dus ook nog verder in vorm geschaafd gaan worden. De reden dat ik dit nu pas verder afwerk is dat het onderwaterschip niet hol is maar massief. Door het scheepje onderste boven te houden is het makkelijk te schaven.

stapel methode

Goed te zien dat de vorm nu volledig is aangebracht. De knikspant en het onderwaterschip hebben de juiste lijnen en zijn scherp afgewerkt. Het volledige model is in een PU hars gezet. Dit trekt in het MDF waardoor dit een zeer sterke basis word dat ook nog watervast is. MDF heeft de neiging om water aan te trekken en zet dan uit. Dat is in een scheepsmodel niet goed.

De romp kan nu glad geschuurd worden en verder afgebouwd worden zoals elk ander modelbouw schip.

Een gedachte over “Romp in stapelmethode”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *