Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Afteken mes – RiksGewijs.nl

Afteken mes

Een afteken mes is niet voor iedereen even duidelijk heb ik begrepen. Ik heb ook erg veel moeite om er ééntje voor een schappelijke prijs aan te schaffen. daarom heb ik besloten een beitel die ik meer dan dubbel aan te passen.

aftekenmes (1)Onder te zien welke beitel ik gebruikt heb. Beide beitels zijn van hoge kwaliteit en dus goed te gebruiken. De vorm van het mes is zodanig dat de punt scherp is als een mes. Aan beide kanten afgeschuind en geslepen. Dit is reeds gebeurt. Dan zal dit allemaal nog verder afgewerkt gaan worden. Eerst de basis.

aftekenmes (2)Omdat boven goed te zien is dat het mes gemaakt word van een oude beitel zal eerst de vorm van het snijvlak er in geslepen moeten worden. Om dit goed te krijgen heb de punt er als het ware aan geslepen op mijn elektrische slijpsteen. Goed te zien dat dit nu alleen de basis vorm is. Het handvat was net als de beitel die erbij ligt, ovaal. En omdat ik het fijn vind om een soort van potlood grip te hebben is ook deze rond geschaafd. Gewoon met een klein handschaafje alles netjes rond geschaafd waarna dit straks netjes afgewerkt kan worden met schuurpapier.

aftekenmes (3)Als het handvat netjes is kan het mes zelf geslepen worden. Omdat het blad of lemmet aan beide kanten scherp moet worden ontstaat er een soort ruitvorm. Dit hoort zo en is juist goed. Op deze foto zal ik de bovenkant naar de punt nog iets verder moeten slijpen om de ruit gelijk te krijgen. Op deze wijze ontstaat er een zeer scherpe punt waarmee een zuivere lijn gezet kan worden in het hout.

aftekenmes (4)Nadat het mes goed is geslepen kan deze voorzien worden van een metalen achterzijde. En na het fijn opschuren van het handvat kan dit gelakt worden in de matte blanke lak. Of in de olie gezet. Ikzelf houd meer van lak. Dan blijft het handvat mooi schoon. Natuurlijk is het mes ook met een wetsteen verder geslepen en aangezet. Het mes is nu net zo scherp als een scalpel en hoef voorlopig ook alleen maar aangezet worden.

Waarom zo’n aftekenmes? Dit mes is erg handig wanneer er gewerkt word met houtverbindingen. Je zaag dan net langs de snede waardoor het hout niet splintert wat handig is met een zwaluwstaart verbinding bijvoorbeeld. Daarnaast hoef je niet te gummen en zal daardoor het grafiet van een potlood niet uitgesmeerd worden over het mooie hout. En zo kunnen er nog vele zaken benoemd worden waarom zo’n aftekenmes erg handig en eigenlijk onmisbaar is voor een ambachtelijk houtbewerker.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *