Inderdaad. Eten uit de natuur. Maar nu even niet uit de moestuin. Wij wandelen graag in de natuur, langs de Waal of in de bossen. Zo hebben wij in het dorp waarin wij wonen een aantal mooie stukken natuur. En daarin staan prachtige notenbomen. We kennen de walnoten wel die in de winkels liggen. Maar lekker zoeken is natuurlijk wel veel leuker. En de opbrengst ervan? Kan ik kort in zijn, heel veel.
De boom, bij ons langs de Waal. Een prachtige boom die vrij mag groeien. En daarom ook bom vol nootjes. Eind september tot half november kun je oogsten. De nootjes vallen dan gewoon uit de boom en zijn ook dan pas rijp. Ik zie wel eens mensen met stokken de nootjes uit de boom gooien. Maar moeten dan de schil er af halen. Vieze handen die je niet makkelijk schoon krijgt en zure walnoten zijn het resultaat.
De walnoten die je raapt zijn al schoon en uit de schil. Omdat ze zelf vallen betekend het dat ze rijp zijn. In mijn hand geraapte nootjes. Schoon en je hoeft ze eigenlijk alleen maar even te drogen, gras is in deze tijd van het jaar natuurlijk nooit echt droog. De walnoten zijn ook lekker groot wanneer ze rijp zijn en gelijk eetbaar.
Eenmaal tuis gekomen kunnen de nootjes gewoon in een schaal of bakje gelegd worden om ze te drogen. En bedenk eens wat je er allemaal mee kan doen.
Bij ons gaan ze door de cake, appelflappen, wok gerechten, enz. Altijd erg lekker. En omdat het verse walnoten zijn kunnen ze zeker een paar jaar mee. Maar zoals met alles wat je kunt eten, vers gedroogd zijn ze het lekkerst. Bijvoorbeeld bij een goed glas wijn of in mijn geval een lekker biertje.
Omdat wij niet alleen op de wereld leven laten wij altijd genoeg over voor een ander en nemen alleen mee wat wij zelf kunnen gebruiken. Zo blijft het leuk toch? Wat doe jij?