Een buidel kan voor meerdere dingen wel handig zijn. Omdat ik zelf helaas zelf nog bij de rokers hoor. Heb ik hier een leren buideltje voor gemaakt. Dit buideltijd is daarom afgemeten voor een pakje tabak. Maar het is natuurlijk zelf aan de maten aan te passen. Ik laat je zien hoe je zelf op een eenvoudige manier een tasje of buideltje kan maken.
Als eerste zoeken we een mooi stukje leer. Ik heb een breedte afgetekend van ongeveer 15 cm. Ik snijd dit stukje met een scherp hobby mesje los van de rest van het leer. Met een scherpe schaar gaat dit natuurlijk ook.
Omdat ik een buidel maak waarbij er een flap over de buidel gaat om het dicht te kunnen maken zorg ik eerst dat alle zijden mooi haaks tegen elkaar staan. Ik heb een haakse en vlakke liniaal waarmee dit handig te doen is. Met een geo driehoek kan dit natuurlijk ook. Alleen is dit wat lastiger omdat er dan geen vlak is als aanslag voor het mesje.
Omdat ik de naad niet zichtbaar wil hebben en ervoor wil zorgen dat het buideltje zichzelf in vorm houd lijm ik de stiknaden eerst in. Ik heb hiervoor Bison kit in een tube. Dit is goedkoop, werkt makkelijk en is goedkoop. Let er wel op dat deze zijn dubbelzijdig aangebracht moet worden en dat de gelijmde delen eerst droog moeten zijn voordat deze tegen elkaar gedrukt kunnen worden. Hierdoor heb je maar één kans om de lijmvlakken tegen elkaar te leggen. Het zit dan gelijk vast.
Het is nu goed te zien dat ik gladde zijdes aan de binnenkant heb verlijmd. De buidel is nu binnenste buiten vast genaaid.
Voordat de delen aan elkaar genaaid kunne worden prik ik er eerst gaatjes in. Het prikken van deze gaatjes maakt het straks makkelijker om de stiknaad met een naald doorheen te rijgen. Het verlijmen van het leer is behalve dat het steviger is ook handig om er voor te zorgen dat alles makkelijk vast genaaid kan worden omdat de gaatjes nu makkelijk en goed door beiden zijdes geprikt kunnen worden.
Het vast naaien is nu vrij gemakkelijk. Ik heb een wat dikkere naald die fijn in de hand ligt. Omdat ik geen leerstandaard heb naai ik dit met een dubbele draad en één naald met een dubbel stiksel. Dit is een stevig stiksel. Als garen gebruik ik ijzer garen. Dit is stevig garen wat in elke stoffenwinkel te koop is.
Aan beiden zijde word de buidel vast genaaid en de draden afgewerkt. Het laatste deel naai ik dubbel vast en dan rijg ik de draad terug door het stiksel. Nu blijft dit mooi en stevig zitten. In dit geval heb ik ook het einde nog even met wat lijm ingesmeerd om ervoor te zorgen dat dit mooi vast blijft zitten en niet los schiet.
Nu alles in elkaar genaaid is kan de buidel goed gevouwen worden. Zoals ik al aangaf, het werd binnenste buiten genaaid zodat de naden aan de binnenzijde komen te zitten nadat dit is goed gedraaid. Met behulp van een schaar kunnen de hoeken ook naar buiten gedrukt worden.
Omdat het een buideltje is met een klep zorg ik ervoor dat deze dicht gemaakt kan worden. Door er druk knoopjes op te slaan kan de klep goed gesloten worden. Ik heb eerst de klep afgemeten op de juiste maat door deze over de buidel heen te slaan. Dan op maat gesneden zoals ik eerder ook deed met de onderkant. De druk knopen worden in het leer geslagen. Een onderkant met langere tanden zeg maar. En een bovenkant waar de tanden in geslagen kunnen worden. Als tip kan ik aangeven goed te kijken naar de gebruiksaanwijzing die bijgevoegd zit. Er zijn verschillen hoe deze druk knopen werken.
Nu ook de druk knopen op de plaats geslagen zijn kan de buidel op kleur gebracht worden. Omdat ik het leer op zich mooi vind zoals het is, gebruik ik een donkere iets rode kleur schoenpoets. Dit geeft een wat donkerdere kleur en verweerd uiterlijk. Natuurlijk bestaan er ook andere manieren zoals verf, leer is erg goed te kleuren met leerverf. Ik heb hiervoor de keuze gemaakt het leer niet te verven. Aan de binnenzijde is goed te zien dat de poetsmiddelen een donker resultaat geeft. Dit komt omdat de vetten enz makkelijker en dieper intrekken.
De kleur die het leer word na het oppoetsen en een stukje leer zoals het was. De donkere kleur op deze foto zal na het uitpoetsen straks natuurlijk minder donker zijn. Daarnaast zal het na verloop van tijd nog wat lichter worden door de natuurlijke verkleuring. Ik laat het leer nu zeker even een uurtje drogen voordat ik verder ga.
Nadat het leer heeft mogen drogen kan het uitgepoetst worden. Net zoals je met je schoenen doet. Door goed uit te poetsen zal het leer niet meer afgeven. De geur van de schoenpoets heeft wel een paar dagen nodig om te verdwijnen. Het buideltje is klaar voor gebruik.
Ziet er erg leuk uit. Ik heb nog oude leren jassen op zolder, zal eens kijken of ik daar nog iets van kan maken.
Wat leuk dat je dat zelf ook gaat proberen. Ik zou het leuk vinden als je eens een werkstukje laat zien. Groetjes, Rik