Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Houten kam met dubbele kamlengtes – RiksGewijs.nl

Houten kam met dubbele kamlengtes

Houten kammen komen al eeuwen voor. En worden nog steeds gemaakt. De meeste houten kammen worden nu wel machinaal gemaakt. Handgemaakte kammen worden meestal gemaakt door en voor reenactors. Zo heb ik een afbeelding gevonden op pinterest welke beweerd dat deze uit hoorn is gemaakt. Ik denk zelf uit been. Er staat allen jammer genoeg nergens bij waar deze is gevonden en hoe oud deze is. En ook niet waar deze gemaakt of gevonden is. Als u daar meer van weet, laat dit dan even weten, kan ik dit hierbij melden. Ik vond het op het oog een mooi en sierlijke kam. En heb deze dan nagemaakt uit hout. Dus geen exacte replica. Dan had ik het juiste materiaal moeten gebruiken.

De kam waar het over gaat. Zoals te zien ligt er een meetlatje naast. Dit maakt het makkelijk voor mij om de maten over te nemen.

Als eerste een eigen tekening gemaakt en deze op het hout geplakt met pritstift lijm. Nadat de lijm een nachtje heeft mogen drogen kan het uitgezaagd worden. Let hier wel op dat wanneer je gaat werken met gelijmd papier dat dit voldoende droog moet zijn. Anders loopt het figuurzaagje vol met lijm en is het erg moeilijk zagen.

De vorm eerst volledig uitgezaagd. En ook de tanden alvast ingezaagd. Die kunnen later verder afgewerkt worden.

Eerst het middenstuk vrij van papier gemaakt. Nu kan het figuur of de afbeelding er in gegutst worden. Om het papier te verwijderen heb ik een klein beiteltje gebruikt van Exacto. Dit werkt makkelijk omdat het zo lekker dun is. Dit steekt makkelijk tussen het papier en het hout in.

Nadat de afbeelding is opgetekend kan de grove lijn uitgezet worden. Door eerst de buitenkanten uit te gutsen ontstaat er een reliëf. Het figuur kan dan later nog afgewerkt worden

Nu alles op maat is uitgegutst kan het papier volledig verwijderd worden. En kan het afwerken beginnen.

Als eerste worden de tanden afgerond met een mesje en wat gutsen. Doordat de tanden spits lopen is oppassen dat je niet scheef gaat. De tanden moeten mooi rond worden. Stukje voor stukje wegsnijden. En niet per tand tegelijk werken. Ik werk altijd per zijde. Zo houd ik controle over waar de punt uiteindelijk eindigt.

Als alle tanden mooi en egaal rond zijn kan het geheel geschuurd worden. De vlakke kant van de afbeelding heeft puntjes of gaatjes beter gezegd. Ik heb ervoor gekozen deze er ook in te zetten. De rondjes onder de afbeelding niet. Daarvoor zou ik een speciaal boortje moeten maken die een rondje kerft. En ik ben er nog niet uit in hoeveel maten deze gemaakt moeten worden. Dit kan later nog toegevoegd worden. Maar zonder is het ook mooi genoeg. En zoals ik al aangaf, het is geen replica.

De kam word nu in de bijenolie gezet en opgepoetst. Door het poetsen met olie kun je het erg glad afwerken. Er zijn meerdere lagen nodig om alles mooi glad te krijgen. Hoe gladder de kam, hoe beter deze werkt.

Nu alles is afgewerkt is het resultaat erg mooi geworden. Ik ben blij met de uitstraling die het hout zo heeft met deze kam. De kam voelt ook erg goed en stevig aan.

Weet je waar het origineel gemaakt is? Of waar deze gevonden en uit welke tijd dit stamt? Laat dit dan graag even weten via het contact formulier of klikt u hier.