Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 jouhikko – RiksGewijs.nl

jouhikko

Een jouhikko is een strijkinstrument. Misschien we een echte voorloper van de viool. Dit met paarden haren bespannen instrument word voorzien van 3 snaren en kan op verschillende manieren gestemd worden. Daardoor is de jouhikko een heel divers muziek instrument. Ik laat hieronder in een aantal stappen zien hoe van gewoon hout een goed klinkend instrument gemaakt kan worden. Doordat ik dit gewone hout uit de bouwmarkt heb gekocht moet ik iets afwijken van de traditionele bouw.

Zoals geschreven. Gewoon hout. Ik heb gekozen voor grenen. En goed gekeken waar de knoesten zitten. Dit wil ik niet op de cruciale delen hebben. Anders kan het instrument breken en zal het de toon niet houden.

Als eerste de body of de klankkast zelf uitgezaagd. Op de vorige foto is goed te zien dat ik deze al had afgetekend. Het uitzagen scheelt natuurlijk ook weer het traditionele uitgutsen.

De achterzijde van de klankkast is natuurlijk ook dezelfde dikte als plank. Daarom zal ik deze eerst moeten uitgutsen om de juiste dikte te krijgen. Dit is de achterzijde van de klankkast aan het worden. De knoest in het midden is een dichte knoest dit goed vast gehecht is aan het hout. Daardoor zal dit een mooie toevoeging worden in het uiterlijk en zal niet zo heel veel afdoen qua klank.

De klankkast is diep genoeg uitgegutst en de houtdikte is nu ca. 3,5 mm. De twee delen kunnen nu tegen elkaar verlijmd worden. Waarna dit verder afgewerkt kan worden. Alles is nog redelijk grof.

Het verlijmen van de twee klankkast delen. Omdat het hout goed verlijmd moet worden zijn er veel lijmklemmen nodig. Een vlakke ondergrond en wat gewichten zou ook kunnen. Ik vind dit fijner en preciezer werken.

Het klankbord zelf. Op de grond nog flink wat houtkrullen. Ik heb het zelfde hout gebruikt en deze op de juiste maak geschaafd met een schaafje. Doordat ik dit met een schaafje terug breng naar 3 mm dikte kan het later verder afgewerkt worden.

Natuurlijk het klankgat uitgezaagd en de binnenkant van het klankbord voorzien van twee ribben. Dat zorgt ervoor dat het hout minder snel scheurt en stuurt ook de klank. Nu heb ik ze gewoon recht toe, recht aan geplaatst. Bij gitaren of violen worden deze vaak ook schuin enz geplaatst om het geluid te sturen. De ribben worden natuurlijk nadat ze goed vast zitten na het drogen nog netjes afgewerkt.

Het klank gat word voorzien van een donkere fineer laag. Dit hoeft niet, maar vind ik gewoon mooi.

De klankkast is klaar nadat het klankbord vast gelijmd is. Ook hiervoor gebruik ik dezelfde verlijmtechniek als hierboven aangegeven. Nu mag alles nog fijn afgewerkt worden voordat de jouhikko gelakt kan worden.

Ik heb via pinterest een afbeelding gezocht en deze aangepast naar smaak en grote om op de jouhikko te zetten. Doordat ik deze met carbon papier gezet heb ziet alles er een beetje blauwig uit. Dit word later nog weg gehaald.

De afbeelding word er op geschilderd. Dit kan natuurlijk ook ingelegd worden als fineer of gebrand worden. Ik heb gekozen voor verf omdat dan zeker weet dat het strak en netjes word.

Wanneer de afbeelding klaar is maak ik de jouhikko schoon word alles gelakt. Dan kan het tegen een stootje. Er zijn andere mogelijkheden, bijvoorbeeld was, olie en gewoon blank laten. Dit is onderhoudsvrij en makkelijk.

De brug. is nu grof uitgezaagd en word schuin en taps naar boven weg geschuurd. Ik vind het makkelijk om hiervoor een stukje schuurpapier op een plank te gebruiken. Ik heb hierover meer uitleg hier geschreven.

De kam en staartstuk zijn klaar. Ook de stempen gaten zijn geboord en de pennen zitten halverwege in de lier gedraaid. Ik heb het staart stuk met paarden haar vast gezet. En 35 haren hiervoor gebruikt. Misschien wat veel maar zo weet ik zeker dat dit niet zal breken wanneer de snaren bevestigd zijn en op spanning staan.

Nadat alles gelakt is en de snaren zijn geplaatst is de Jouhikko klaar voor gebruik. De snaren zullen zicht nog wel moeten zetten. Al spelend zal de jouhikko zo nu en dan gestemd moeten worden in het begin. Normaal zal dit toch na een aantal weken stabiel worden. Dit is normaal bij een nieuw gebouwd instrument.

Ik hoop u zo op de deze manier heb kunnen inspireren. Maar houd in gedachte. Een instrument zomaar zelf maken kan gevaarlijk zijn met spanning die op de snaren staan.