Het restaureren van instrumenten is voor mij als houtbewerker een leuke bezigheid. Wel moet hierbij gezegd worden dat het belangrijk is dat er goed gewerkt moet worden. Zeker wanneer het dure snaar instrumenten zijn. Bij snaar instrumenten komen er veel krachten te staan op het hout en zeker op de verbindingen. Doordat die snaren een grote spanning opbouwen kan dit gevaarlijk zijn. Ik heb in de loop der jaren dan ook veel kennis opgedaan met het restaureren van muziek instrumenten en kan dan ook uit ervaring zeggen dat je dit niet zomaar zelf moet gaan proberen. Ik zelf heb hier geen scholing in gevolgd maar door onderzoek en veel lezen. Ook het luisteren naar mensen die het vak uitvoeren als beroep heeft mij veel geleerd. En kan zeker zeggen dat ik voor kleine houten muziek instrumenten zeker zo goed ben als een beroepsvakman.
In dit gedeelte vind u een aantal van mijn restauraties die ik heb uitgevoerd met verschillende instrumenten. Deze instrumenten waren anders niet meer te bespelen en de eigenaars hadden anders een nieuw moeten aanschaffen. Een muziek instrument is een persoonlijk instrument, wat ik persoonlijk herken. Daardoor is het juist zo belangrijk dat een instrument gerestaureerd word i.p.v. vervangen.
Klik op de afbeelding voor het werkverslag.
Hoi, heb je toevallig de afmetingen van de jouhikko/tagelharpa? Ik wil em ook zelf maken (want ze zijn best prijzig) maar weet nog nie zo goed waar en hoe ik moet beginnen;)