Ik heb altijd een klein zakmesje bij mij. Of eigenlijk een wat luxer werk-mes. Deze heb ik dan in mij zak of met het clipje wat er aan zit aan een riem. Omdat mijn zakken hiervan stuk gaan heb ik besloten een draagholster ervoor te maken. Omdat ik dan het leer moet gaan vormen naar het mesje toe zal ik eerst een mal moeten maken waar het leer overheen getrokken kan worden. Ik laat met dit voorbeeld zien hoe ik dit holster met behulp van een mal maak op een praktische manier.
Als eerste dus de mal. Ik heb een stukje MDF gekozen omdat ik de mal maar 1 keer nodig heb. Het zakmes word met een potlood afgetekend door de omtrek af te tekenen. Dan word er een vierkant ruim om het afgetekende mes getekend en uitgezaagd. Als het vierkant er uit is gezaagd kan het mes gedeelte uitgezaagd worden. Ik heb de maat niet al te strak afgetekend omdat het leer er dan nog tussen kan. Wel heb ik voor gezorgd dat het net strak genoeg is om het leer strak om het mes heen op te spannen.
Het leer kan opgespannen worden. Toch voordat het leer opgespannen kan worden moet dit toch eerst goed geweekt worden met water. Ik dompel het stukje leer volledig in een bakje water en laat dit een uurtje liggen. Nu je zeker weet dat het leer mooi nat is, kan dit over het zakmes heen gelegd worden. Ben je bang dat het mesje niet tegen het water kan, dan biedt keukenfolie of afdekplastic voor de keuken natuurlijk de oplossing. De vorm blijft dan goed en de maat blijft ook het zelfde.
Ik heb alles eerst goed laten drogen. Ik zelf laat dit zeker 24 uur drogen en dan kan de mal uit elkaar gehaald worden. Het mesje kan er uit gehaald worden.
Goed om te zien dat alles goed gedroogd is en dat alles nu wel mooi in vorm blijft. Door het oprekken van het leer en het drogen blijft dit nu goed in vorm en is het makkelijk te bewerken.
Omdat het een holster word snijd ik de voorkant eerst op maat. Ik let er wel op dat het mesje dan nog goed te pakken is wanneer dit aan je riem verbonden zit. De achterkant moet dan ook nog uitgesneden worden. De riemklip, het vierkante gedeelte is aan één stuk gesneden. Dit word omgevouwen en aan dan vast genaaid. De streepjes zijn gezet in het midden om te bepalen waar de lijm gaat komen. Dit zorgt ervoor dat er geen lijmvlekken gaan komen.
De riemklip wordt eerst vast gestikt. Door hier eerst gaatjes in te prikken en natuurlijk even te verlijmen met bisonkit. Het inlijmen van leer voor het naaien maakt het makkelijker om straks het leer te stikken.
Nu de riemklip vast gestikt is, kan de voorgevormde voorkant er aan vast gestikt worden. Ook hier eerst gaatjes geprikt en natuurlijk verlijmd met Bisonkit. Ik stik alles met ijzergaren vast zodat het mooi stevig blijft.
Nu alles netjes in elkaar gestikt is kan het zakmes nog een keer gepast worden om zeker te zijn dat het ook echt past. Ik heb er een liniaal bij neer gelegd zodat je kunt zien dat het maar een klein mesje is. Zoals ik in het begin al aangaf, mijn werkmesje of alledaags mesje.
Het leer is op kleur gebracht met verf en na het drogen weer behandeld met leervet. Doordat ik een donker bruine kleur gebruikt heb valt de stiknaad niet meer op en is het een mooi afgewerkt geheel.
Ik hoop je zo wat inspiratie te geven om hiermee zelf aan de slag te gaan. Leer kan voor zoveel zaken gebruikt worden.
wil graag met jou in contact komen