Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Fietsnaaf lampje – RiksGewijs.nl

Fietsnaaf lampje

Van een oude fietsnaaf die stuk is naar een mooie industrial lamp. Zo’n lampje geeft dan ook echt sfeer in huis. Mooi om naast de tv of op een dressoir te zetten.

Naaflampje (1)

Een oude aluminium naaf van Sachs. Deze voorwiel naaf heeft ook een remtrommel. Doordat het van aluminium is gemaakt kan deze naaf een mooie industrieel uiterlijk krijgen. Nadat alles vetvrij is gemaakt kunnen lagers er uit gehaald worden. De lagers zitten in bussen of cups. Deze kunnen met een flinke hamer een drijver er uitgeslagen worden. In vele gevallen is het redelijk bekrast omdat de naaf vrij oud is gebruikt. Een schuurpad van Schotsch brite maakt alles weer mooi egaal. Schuren is niet mooi, dit geeft krassen. Een schuursponsje van de afwas kan natuurlijk ook gebruikt worden.

De naaf zal daarna met een goede kwaliteit polijst pasta gepolijst worden. Doordat het aluminium niet geschuurd word krijgt dit een mooi patina. Dat patina geeft juist het industriële uiterlijk aan de lamp straks.

Naaflampje (2)

Omdat het een tafel lampje gaat worden zal er een gat geboord worden waar de stroomkabel in kan. De fitting kan geplaatst worden waar de as in zit. Deze word geborgd met een goede lijm die ervoor zorgt dat alles permanent vast zit. Het is dus wel belangrijk dat het verlichting snoer goed ingebouwd is.

Naaflampje (3)

De onderkant van het lampje waar de trommelrem in zat word natuurlijk netjes dichtgemaakt met een stukje hout wat er in gelijmd word. Door met een passer de juist gemeten maat op een plankje te tekenen kan deze uitgezaagd worden. Ik schilder het hout wel even netjes zwart. Al zie je er straks niets meer van.

Naaflampje (4)

Nadat alles opgebouwd is, de fitting vast zit en de onderkant vast zit kan de fitting zelf ook bekleed worden. Hiervoor gebruik ik in dit geval een aluminium folie die zelfklevend en warmte bestendig is. Het plankje zit onderin gelijmd als afwerking en zoals ik al aangaf, daar zie je niets meer van. Het idee is wat telt. Ik vind het met zo’n led lampje van 2,3 watt echt een leuke lamp geworden.

Let er wel op dat het werken met stroom gevaarlijk kan zijn. Ik heb een klein stukje geschreven over het aansluiten van schakelaars en lampjes. Dit kun je hier vinden.

Naaflampje (5)

En het lampje wanneer het is aangesloten en aan staat.