Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 H.M.S. Victory – RiksGewijs.nl

H.M.S. Victory

H.M.S.Victory.1
Tijdens het winkelen met mijn partner in Leiden een mooie bouwdoos gekocht. Een leuk scheepje wat betaalbaar is voor iedereen. En het is nog eens fraai weergegeven ook. Een model dat ik gekocht heb om eens een model met de kwast op te schilderen waar veel ornamenten enz in zitten.
H.M.S.Victory.2
Als eerste word het dek behandeld. Er zijn er twee met een fraai stukje detail waar ik echt van sta te kijken. Het houtwerk is mooi van structuur voorzien waardoor het schilderen goed mogelijk is. Als basis een oker kleur gebruikt waar na goed drogen een filter over aangebracht zal worden.
H.M.S.Victory.3
De kanonnen. Deze waren dicht geleverd en voorzien van de rode afsluit monding zoals deze nu zijn. Ik vind dit niet mooi en heb dan ook de doppen er afgesneden. En daarna de lopen open geboord. Ook makkelijk om ze te kunne schilderen omdat ze nu op een saté prikker kunnen staan.
H.M.S.Victory.4
Het houtwerk zoals het geschilderd word. Door de oker eerst een wash te geven met inkt zodat het donker word. Dan kan er met lichtgrijs een drybrusch overheen getrokken worden voor de highlights. Dat komt op deze manier overeen met een droog houten dek. De dekbalkeen zijn voorzien van mooie verbindingen en als gelakt hardhout geschilderd. Ik gebruik de foto’s van de officiele website. Ik bouw het schip dan ook zoals deze er nu bij ligt.
H.M.S.Victory.5
De paarden van de kanonnen geel geschilderd en de wielen in blank hout. Ook hier geld dat het schip uitgevoerd is zoals deze nu is. Normaal zouden deze paarden rood opgeschilderd zijn. De kanonnen zijn volledig zwart geschilderd. En zijn inmiddels aangebracht.
H.M.S.Victory.6
Nu de dekken en kanonnen klaar zijn kunnende romphelften geschilderd worden. De bekende zwarte en gele banden geschilderd. Eerst geel, dan zwart. Alles is uit de hand geschilderd zodat ik het overzicht kan houden. Het onderwaterschip heb ik in een koperenkleur geschilderd en wel met tape afgeplakt. Dit vlak is groter en dus makkelijker om dan af te plakken. Beiden helften worden op deze manier geschilderd.
H.M.S.Victory.7
Het passen van de twee helften gaat goed. Ook de geschilderde lijnen komen goed overeen. De binnenzijde heb ik wit geschilderd omdat het weinige licht dat door de geschutpoorten komt beter gereflecteerd zal worden. Dan is het zicht beter op het ondergelegen dek.
H.M.S.Victory.8
Alle delen op een snijmat. Deze snijmat is een A3 sijnmat wat de maat ook gelijk goed aangeeft. Het model kan nu in elkaar gezet worden.
H.M.S.Victory.9
Het verlijmen van de delen. Omdat het allemaal eerst geschilderd is zal gezorgd moeten worden dat de te lijmen delen wel goed schoon zijn. Ik heb hiervoor revell clear lijm gebruikt, deze smelt de delen goed samen.
H.M.S.Victory.10
Nu alles goed droog is kan er afgewerkt worden. Doordat de lijmnaad goed zichtbaar is heb ik deze vlak gevijld. Daardoor zal ik wel het schilderwerk aan moeten passen en bijwerken. Hier zal je straks niets meer van zien.
H.M.S.Victory.11
Zoals te zien op de vorige foto is de spiegel nog niet aangebracht. Ik heb de zwarte basis als eerste geschilderd waarna de gele strepen zijn geschilderd. De reden van deze afwijking is dat het houtwerk wat geel is dikker is dan de rest en dus de verf zo goed aangebracht kan worden. De rest is een geduldige kwestie.
H.M.S.Victory.12
Als eerste de spiegel verlijmd en de kieren dichtgemaakt met wat putty. De ramen heb ik geschilderd met een metalic verf en een was van blauwe inkt. Daardoor krijgt het een bepaalde glans wat het best benaderd. Het model is verder te klein om echte ruitjes aan te brengen.
H.M.S.Victory.13
Ondertussen ook bezig met het wapenschild. Ook deze heb ik zo geschilderd zoals deze nu is. Dit is inclusief de kleuren en sjaals. Het onderdeel en 4,5 mm hoog.
H.M.S.Victory.14
Het galjoen schilder ik eerst los. De gele strepen gaan ook nu weer over het zwart heen. En dan als laatste de blauwe opstaande versiering.
H.M.S.Victory.15
Nu het galjoen is aangebracht kunnen hier de aansluitingen weg gewerkt worden met wat putty en de kraanbalken aangebracht worden. Deze zijn ook van te voeren geschilderd.
H.M.S.Victory.16
De koekoek op hete dek voorzien van houtnerf met wat schildertechnieken en de raampjes voorzien van het zelfde schilderwerk als de galerijen. Het streepjes patroon zijn vierkante centimeters, dat geeft de maat denk ik wel aan.
H.M.S.Victory.17
De kanonnen aangebracht. Touwen die mee gegoten zijn geschilderd zodat dit op touw lijkt. En de luiken van het geschut aangebracht. Het is nu een aardig model aan het worden al is de schaal erg klein. Het is een leuk schip om te bouwen.
H.M.S.Victory.18
Sloepjes. Er zijn verschillende sloepen die ook verschillend geschilderd worden. De basis van deze sloepen blijft wel het zelfde. Ik heb eens een liniaal neer gelegd voor de maat. Alles is echt heel klein.
H.M.S.Victory.19
De masten. Ook hier verbaas ik mij van de kwaliteit. Wel is er veel aan gietresten te bekennen. Ik denk alleen wel dat de prijs hiernaar is en dat de detail dit ruimschoots compenseert. Ook de masten heb ik geschilderd door eerst het zwart te schilderen waarna de gele kleur is aangebracht.
H.M.S.Victory.20
Het staande wand is geleverd als een gegoten kunststof deel. Ik vind dit niet mooi en daarom heb ik deze nagemaakt van gewoon touw. Omdat het niet mogelijk is een echt tuig aan te brengen van wege de bouwmethode word dit aangesloten zoals het plastic staande want.
H.M.S.Victory.21
Het staande want aangebracht en de jufferlokken voorzien van de kleuren die er zijn. Nu de andere masten nog.
H.M.S.Victory.22
Wanneer het volledige staand want is aangebracht kan de rest van de tuigage aangebracht worden. Ik heb hiervoor wel ander garen aangeschaft in de stoffenwinkel omdat dit wat dunner is en dus beter op schaal.
H.M.S.Victory.23
En niet te vergeten een vlag. Deze is uitgeprint en voorzien van een folie om zo vorm te kunnen geven. Was een tip van Homeghost op een forum. Daar kan ik niet anders van zeggen dat het werkt maar inmiddels werk ik wel anders. Dan kan het dunner op deze schaal en dus beter op schaal.
Victory
De vlag in top en het schip is klaar. Ik vind het een zeer mooi scheepje geworden. Dit kan ik ook zeker aanbevelen. Wel is er wat meer ervaring nodig dus het is geen beginners scheepje. Dit heeft te maken met het schilder werk. Voor het geld zal het zeker een aantrekkelijk scheepje zijn.