Vaak zitten bij modelbouwdozen naamplaatjes van het model. Dit zijn vaak saaie plaatjes. Maar toch wanneer deze goed geschilderd worden kan het een mooi plaatje worden. Ik heb een klein voorbeeld in stappen hier voor je neer gezet ter inspiratie.
Een plaatje zoals ik hierboven beschreef. Een naamplaatje dat op een standaard bevestigd moet worden en geschilderd moet worden. Dit plaatje is op deze wijze niet echt mooi. Toch met wat schilder technieken is hier veel moois van te maken.
Veel naamplaatjes maken onderdeel uit van een standaard voor het model. Daardoor zitten er paspunten op. Deze zal er wanneer een eigen standaard gemaakt word verwijderd moeten worden. Ik zet dit schip vast op een sokkel waardoor het standaard niet gebruikt word.
Nu de paspunten er af gehaald zijn word het plaatje helemaal zwart geschilderd. Ik heb hiervoor een oude kwast en de verf wat laten indikken op een plaatje hout. Nu de verf wat dikker is tamponeer ik dit over het gehele plaatje. Door het tamponneren met een kwast ontstaat er een fijne structuur.
Omdat het tamponneren niet in één keer gaat zal dit in laagjes moeten gebeuren om het mooi egaal te krijgen. Voor het tamponneren is een kwast met harde haren wel handig. Een varkensharen kwast bijvoorbeeld is hier perfect voor.
Nu het plaatje goed gedroogd is kan de volgende kleur aangebracht worden. Ik hiervoor oud goud. Ook deze word op dezelfde wijze er op getamponneerd. Doordat het nu licht tamponneren is krijg je al een fijne schaduw te zien door het zwart wat er onder zit. Wees hiervoor niet te precies omdat het best vlekkering mag zijn.
De letters kunnen worden aangebracht. Doordat ik deze letters met een halfdroge kwast er op schilder door de kwast zo plat mogelijk van af de buiten kant van de letter te halen zal de verf niet op de zijkant terecht komen. Ik heb zwart gekozen maar elke andere kleur is natuurlijk goed. Doordat er twee maten letters zijn en de inleiding en naam op het bordje staan kunnen de kleine letters in het rood. Dat geeft meer duidelijkheid.
Door er een dunne wash met inkt overheen aan te brengen kruipt dit in de hoeken. De inkt meng ik met 50 procent water waardoor dit handig is aan te brengen. De capillaire werking zorgt ervoor dat dit naar de hoeken toe stroomt. Wanneer dit droog is ontstaat er een veroudering. Het plaatje lijm ik nu op een schuin sokkeltje wat weer op de sokkel zelf gelijmd word naast de boeg van het schip.
Op deze wijze vind ik het toch een mooi naamplaatje geworden ipv een saai geschilderde naamplaat.