Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Touw opschieten – RiksGewijs.nl

Touw opschieten

Tuigage op een modelbouw schip en dan ook nog het touw opschieten? Ik hoor vaak dat men dit zeer lastig vind. Toch wanneer je de juiste truc toepast is het eigenlijk niet zo moeilijk. Ik laat daarom ook mijn manier. Er zijn natuurlijk altijd andere manieren maar dit bevalt mij goed.

WP_20150218_023

Als start begin ik te meten. Hoe groot moet het touwwerk opgeschoten worden. Let hierbij wel op de maat van jou eigen armen. De maat van je hand tussen wijsvinger en duim als start, dan naar je elleboog. Deze maat is de echte maat zoals het touwwerk er uit zou zien wanneer wij deze zelf opschieten. Dan kun je simpelweg je eigen schaalmaat berekenen. Deze maat teken je af op een plankje waar dan twee nageltjes in vast gezet kunnen worden. De kopjes knippen we hiervan af. Anders kan het touw er niet meer vanaf.

WP_20150218_024

Het garen kan nu om de nagels heen gewikkeld worden. Vind je het lastig om houvast te krijgen. Geen nood met een stukje tape is deze vast te plakken aan het einde. Ik sla zelf een keer of 6 omwentelingen om een mooie bos te krijgen.

WP_20150218_025

Omdat het touw ook bij elkaar gehouden moet worden sla ik het uiteinde een keer om het gehele bosje touw heen om en zorg dat deze op een kwart van het touw gefixeerd word met een dubbele lus. Zoals dit in het echt ook zou gebeuren.

WP_20150218_026

Omdat het touwwerk ook mooi moet blijven zoals ik dit wil en niet verdraai tijden het afhalen en in de knoop komt fixeer ik het gehele touw met verdunde houtlijm. Ongeveer 50% lijm en 50% water. Hierdoor trekt de houtlijm goed in het garen. Ik heb hiervoor een potje met een kwastje staan. Altijd klaar voor gebruik.

WP_20150218_027

Niet te zuinig werken. Het touw moet als het ware de lijm wel even opzuigen en dat kan een paar seconden duren. Dus het is niet erg wanneer het lijmmengsel er flink dik opzit.

WP_20150218_028

Nu de lijm een paar seconden heeft mogen intrekken kan het overtollige er met een tissue af gedept worden. De tissue neemt eigen alles wat niet is ingetrokken op.

WP_20150218_029

Het resultaat van het opgeschoten touwwerk. Nu heeft dit even mogen drogen voordat het touw er afgehaald kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld 20 touwwerkjes moet hebben kun je natuurlijk dit herhalen maar je kunt ook meerdere nagels gebruiken door twee lijnen op het hout te tekenen en daar de rijen nagels in te slaan.

WP_20150218_031

In dit geval had ik er één nodig om het roer van mijn scheepje te zekeren. het touw is aangebracht op een oogje en mooi opgeschoten op deze wijze.

Ik hoop hiermee een stukje uitleg gegeven te hebben waardoor het onderdeel touw opschieten wat mooier en beter zal lukken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *