Iedereen die aan authentieke scheepsmodel bouw denkt weet dat er ook blokken op een schip komen. Deze worden vaak gekocht. En dan hebben we het vaak over standaard maten die niet altijd accuraat zijn voor het schip wat je aan het bouwen bent.
Nu is het maken van blokken eigenlijk niet zo heel erg moeilijk, het is eigenlijk meer een kleine techniek die je een keer gezien moet hebben. Ik laat je hier onder in een aantal stappen zien hoe je zelf deze blokken kunt maken.
De eerste stap is het uitzoeken van een goede lat. Een hardhouten lat met een fijne houtstructuur is erg fijn. Deze lat kun je natuurlijk nog altijd een beetje aanpassen door deze op maat te schuren. Dit afhankelijk van de maat blokken die je nodig hebt. Wanneer deze lat goed is, kan deze in kleine stukjes verdeel worden. Ik zelf maak nu blokjes van 2,5 mm groot. Ik heb er 50 nodig. Dus zet ik 60 streepjes, dit is 10 extra. Er zullen er altijd een paar mis gaan. Zo heb ik voldoende. Deze streepjes zijn dan de plaatsen waar ik met een klein driehoek penvijltje gleuven in vijl. Deze gleuven zullen rondom gevijld worden. De groeven die dan ontstaan vormen de basis van de blokken.
Om het blok zal een inkeping voor metaal of touw komen te zitten. Deze vijl ik er in dit stadium gelijk in. Nu heb ik nog een redelijk houvast doordat het nog een lat is. Deze groeven vijl ik met de punt van een driehoek pen vijltje in. Wanneer dit aan alle zijden gedaan is, worden de gleufjes die de blokken worden verder uit gevijld tot de gleuf over de lente. Aan de onderzijde is goed te zien wat ik daarmee bedoel, de bovenzijde moet nog gedaan worden. Het mesje heb ik er als maat verhouding bij neer gelegd.
De blokken zijn nu bijna klaar. Elk blok krijgt een gaatje waardoor het touw geregen word. Vanwege de maat van het blokje krijgt deze geen schijf. Het is immers de suggestie wat belangrijk is. Een schijf is op deze maat ook niet mogelijk. En ook niet te koop. Het onderste latje zal nog voorzien worden van gaatjes. Let hier wel op, veel blokken hebben de gaatjes door de breedte van het blok.
Nu de gaatjes allemaal geboord zijn kunnen de blokken van elkaar afgesneden worden. Ik heb hiervoor een scherp mesje zoals elke modelbouwer wel heeft. Daarna is het een kwestie van netjes afwerken en kleine oneffenheden weg vijlen indien nodig.
Tip; Veel mensen laten de blokken gewoon kaal, ik kies er vaak voor om ze toch te lakken. Ook deze kleine blokjes zullen er beter uitzien wanneer deze gelakt zijn. Wanneer dit te veel werk is, kan er ook was gebruikt worden. Bijvoorbeeld antiekwas. Deze op een doekje, 10 blokken tegelijk tussen de doek en wrijven maar. Voorzichtig natuurlijk, maar hierdoor krijgen de blokken wel een mooier egaal uiterlijk.