Lekker, voedzaam en gezond. Pompoen werd vroeger vaak gegeten en hoort eigenlijk ook wel een beetje bij de vergeten groenten. Ik heb dit in mijn jeugd in de winter veel mogen eten en ik vind het nog steeds een traktatie.
Ingrediënten voor 4 personen;
- halve kleine pompoen van ong. 1,5 kilo
- 1 a 2 uitjes of sjalotten
- 2 blokjes groenten bouillon
- 1 blikje tomaten puree
- Peterselie
- snufje peper
- 1 Paprika
- 600 ML water
Bereidingswijze;
Snijd de pompoen doormidden. Verwijder de zaadjes met een eetlepel. Snijd de pompoen in plakken en schil de planken zodat de plakken in blokjes gesneden kunnen worden.
Spoel de blokjes af en ze kunnen in een ruime pan, voeg hierbij 600 ml water aan toe en de bouillon blokjes. Snijd ondertussen de uitjes of sjalotten fijn en voeg deze toe aan de soep.
Laat alles even koken, wanneer de pompoen wat glazig word kun je zien dat deze uit elkaar valt. Dit is ongeveer na 15 minuten. Laat de soep even van de kook afgaan en pureer alles fijn. Ik gebruik hiervoor zelf een staafmixer. Maar vroeger deed men dit met een pureerstamper. Werkt net zo goed.
Voeg de tomaten puree en een snufje peper aan de soep toe en zet de pan weer op het vuur. Snijd de paprika en peterselie in fijne stukjes en voeg deze toe aan de soep. Roer alles nog even goed door en laat dit zo’n 5 minuutjes zachtjes doorkoken om het vervolgens te kunnen opdienen.
Een lekkere soep die echt een volledige maaltijd is. Wij serveren er altijd een stukje brood bij. Hierdoor is hebben wij teveel soep en kan de overgebleven soep de vriezer in voor de makkelijke maaltijd later.