Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Robotech Axiod – RiksGewijs.nl

Robotech Axiod

Eens een keer iets anders weer. Dit keer iets uit mijn jeugd. En eentje van het merk Revell. Ze maken ze jammer genoeg niet meer maar in de jaren 80 waren ze erg populair. Dit is eigenlijk de voorloper van de Transformers zoals we ze ook wel kennen.

Allereerst de doos. Het model is dan ook in verschillende standen of posities op te bouwen. Ik ben er nu nog niet helemaal uit hoe ik deze zal bouwen. Maar zit er aan te denken dat ik hem half uitgevouwen zal opbouwen. We wachten het wel af. Hieronder zet ik dan nog een aantal plaatjes van de gietramen. Dan het bouwverslag.

Goed om te zien dat er verschillende kleuren gietramen zijn. De rode zijn de lichaamsdelen zeg maar. De witte delen waar de ronde ringetjes in zitten zijn van een heel zacht kunststof. Rubber zeg maar. Dan zitten er nog een paar zakjes bij die metalen en rubber onderdelen bevatten. De cockpitruit is dan ook apart verpakt.

De voeten als eerste. Ik volg hierin wel de bouwtekening. Juist omdat het allemaal bewegende delen blijven is het belangrijk niet verkeerd in elkaar te zetten. Er zitten wel heel veel gietnaden en uitgelopen plastic aan. Dat vijl ik er eerst af voordat ik de onderdelen in elkaar zet.

Dan de benen. In elk been zit een landingsgestel. Ook dit is beweegbaar en kan er uit getrokken worden wanneer je dit zou willen. Ik zet beide benen in het geheel eerst in elkaar voordat ik alles ga schilderen. De reden is dat ik alles mooi glad wil hebben als basis. De naden van het verlijmen zal anders zichtbaar blijven op de meest zichtbare plaats.

En natuurlijk de armen. Ook die zet ik eerst in elkaar. Net zoals de benen heb ik dan straks wel een uitdaging met de scharnierende delen. Daar kun je dan natuurlijk in kijken en zullen dan met veel gepriegel en een klein kwastje geschilderd moeten worden.

Het torso. Omdat hier ook weel een aantal bewegende delen aan vast zitten is het belangrijk goed naar de bouwhandleiding te kijken. De vleugels moeten er straks ook nog in en alles haakt als het ware in elkaar.

Zoals ik al aangaf, veel bewegende delen. Het torso zit nu bijna in elkaar. Rechts ligt de bovenkant die ook nog wat scharnierende delen heeft. Dit heeft allemaal te maken met het kunnen veranderen van vliegtuig naar gevechtsrobot. Die kan lopen. Zoals een Transformer van nu.

En als laatste het cockpit gedeelte. Ook daar zit een landingsgestel in. Dit is ook weer uittrekbaar gemaakt en moet dus los er in gezet worden. Eerst in elkaar zetten en dan ook weer schilderen. Echter mag het cockpit glas er niet op gezet worden. Dit omdat het figuur en de bekleding enz nog geschilderd moet worden.

En dan na veel schuren, plamuren en nadenken hoe en wat, de verf. Als eerste de basis verf. Die heb ik met een spuitbus met zwarte verf gedaan. Twee laagjes zodat alles netjes egaal is. De rest zal met de kwast gedaan worden. Ik gebruik als basis wel acryl lak omdat ik hierna ook verder ga met acryl verf.

Zoals ik al aangaf eerder het cockpit glas nog niet verlijmen. ik heb als eerste de binnenzijde geschilderd en daarna het rood met de drybrush techniek. Omdat ik de paneel lijntjes wil accentueren heb ik gekozen om dit met zwarte inkt in te kleuren. Door een klein zwart kwastje te gebruiken kan dit in de lijnen trekken als het ware. De capulaire werking trekt de inkt als het ware in de inkeping tussen de panelen. Dit dep ik dan even een beetje na tijdens het drogen zodat de kleur niet te hard word. Het moet er als een schaduw gaan uitzien. Niet als geschilderde zwarte bies.

En de armen en benen gaan ook met de drybrusch methode. Dit is door een bijna droge kwast over het oppervlak te strijken. Doordat de kwast bijna niet afgeeft krijg je een highlicht effect over het geheel. Dit past mooi bij dit model. Het geeft een wat verouderd effect. Hoe meer laagjes er aangebracht worden, hoe roder en egaler de kleur.

Alle bommen en granaten. Deze ook in kleur geschilderd en afgelakt met een transparante blanke matte lak. Het glas is voorzien van randen in het grijs. En de piloot heeft nu zijn jas en broek geschilderd in kleuren zoals de tekening dit aangeeft. De helm heb ik wit gemaakt ipv grijs. Vond ik mooier.

Als alle onderdelen geschilderd zijn kan ik deze in elkaar zetten. Rechts boven in zie je nog wat losse onderdelen liggen. De andere cockpit zonder glas om te schilderen. Deze gebruik je als het figuur in het geheel staat als. Dan zit deze opgevouwen tegen het torso.

Nu alles geschilderd is en in elkaar gezet is kunnen de decals er op. Maar ook de lampjes op de vleugels. Ik heb ervoor gekozen niet te veel te verweren maar wat lichte sporen.

En klaar. Ik denk dat het een leuk model is. En leuk om te bouwen. Er zitten wat moeilijkheden in qua giet proces maar verder is het goed de bouwtekening volgen. Dan is het model ook goed te bouwen.