Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Tiara – RiksGewijs.nl

Tiara

Altijd leuk om te zien, een Tiara. Het is geen kroontje maar een soort ketting dat je op het voorhoofd draagt. Veel mensen kennen deze wel van vanuit de fantasie films waar elfen en dwergen in voorkomen. Denk aan Lord of the rings. De Elfen dragen daar ook verschillende soorten hoofd-sieraden waaronder de Tiara.

Zoals gezegd, het spreekt tot de verbeelding en daarom alleen al vond ik het leuk om er eens één te maken. Natuurlijk met mijn dochter als slachtoffer.

Als eerste word de Tiara die is overgezet op een plaat Alpaca uitgezaagd. Ikzelf vind het erg handig om eerst de buitenkanten uit te zagen en dan de binnekanten van het knoopwerk. Dan  is het plaatje wat handzamer. Voor de vier gaten die uitgezaagd moeten worden boor ik eerst voor met een zo groot mogelijke boor.

Omdat het hier wel gaat om een keltisch knoopwerk heb ik met een vijltje het vlechtwerk er in gevijld. Natuurlijk geeft deze foto  het begin werk aan.

Nadat het vlechtwerk er in gevijld is kan het metaal afgewerkt worden. Door dit met steeds fijner schuurpapier. Door gebruik te maken van steeds fijner schuurpapier krijg je de krasjes van bijvoorbeeld het vijlen weg. Geduld is hier wel voor nodig.

De twee zijkanten die aan de zijkanten van de Tiara zitten. Als beide delen zijn uitgezaagd zal ook hier weer een vlechtwerk in gevijld worden. Het eerste deel heb ik al uitgezaagd volgens het zelfde principe als ik hierboven al beschreef.

Ik vind het belangrijk dat de twee delen gelijk zijn. Een handigheidje hiervoor is dat je beide delen op elkaar legt in een klem. Doordat je nu beiden delen gelijk vijlt zijn beiden delen altijd gelijk. Ik heb hier een metalen klem voor gebruikt. Maar lijmklemmen voldoen vaak ook wel. Of gewoon in de bankschroef.

En natuurlijk beide delen op de foto. De onderste heeft het vlechtwerk en is al enigszins afgwerkt en gepolijst.

Nu alle delen uitgezaagd zijn en de twee zijkanten ook netjes gemaakt zijn kan alles gepolijst worden voordat alles in elkaar gezet kan worden. Ik polijst zelf alle metalen met een goede polijstpasta. Vraag hiernaar bij een goede dhz- of hobby winkel. Zij kunnen vaak goed advies geven.

Nu alles netjes gepolijst is kunnen de delen gebogen worden. Het is hier passen en meten omdat een hoofd natuurlijk rond is. Maar het voorhoofd heeft andere rondingen dan de zijkant van het hoofd. Hierbij is geduld een schone zaak en het buigen van de delen stukje bij beetje.

Ik heb de delen met metalen draad aan elkaar vast gezet. Door daar een soort van wartel van te buigen en de oogjes groot genoeg te houden blijft alles netjes scharnieren. Ook is er van ijzergaren een koord gemaakt zodat dit vast gezet kan worden. Het ijzergaren is meerdere keren extra getwijnd en gevlochten om zo een mooie dikte te krijgen.

En natuurlijk even passen. De eigenaresse is er erg blij mee. Ik hoop dan ook dat ze er veel plezier mee heeft.