Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/d/0/5/riksgewijs.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Voeten bankje – RiksGewijs.nl

Voeten bankje

Een stoel net te hoog? Dan kun je natuurlijk altijd de poten van de stoel inkorten. Soms is een beetje creativiteit nodig om een mooiere oplossing te verzinnen. In dit geval een voetenbankje.

Het leuke ervan is dat een voetenbankje ook op meerdere manieren inzetbaar is. Kortom, het is natuurlijk ook een leuk item in de kamer als je het goed maakt. Ook nu heb ik weer gebruik gemaakt van oud materiaal om te hergebruiken. Dit keer waren het oude planken van een boekenschap dat eens in ons oude huis heeft gehangen. De planken waren nog mooi en dus bewaard.

 

Als eerste de plank die ik ga gebruiken. Door de maten goed in te delen is 1 plank genoeg. En ik heb voldoende hout. Goed te zien is het kruis dat op het hout is getekend. Dit worden de lentes en breedtes van het voetenbankje.

Als eerste word de plank door de lengte in het midden doorgezaagd. Omdat een zaagsnede nooit helemaal vlak is schaaf ik deze eerst nog even met een fijn schaafje af zodat alles mooi vlak en glad is.

Omdat ik het voetenbankje een soort van pootjes gaat krijgen heb ik ook deze netjes afgetekend. Dit maakt het straks wat minder massief. Ik zaag in de om de paar cm een snede tot net aan de lijn van de uiteindelijke diepte. Dat maakt het voor mij makkelijk om met de beitel de plank uit te hollen als het ware.

Wanneer alles met de beitel is uitgehold kan alles afgewerkt worden. Door met een schaafje het midden netjes vlak te schaven kunnen de randen met een vijl verder afgewerkt worden.

Ik heb ervoor gekozen om met schroeven alles vast te zetten. Ik heb nog wat schroeven over die extra grote koppen hebben. Er zijn vele mogelijkheden om deze verbinding te maken natuurlijk. Vanwege de maat heb ik het gat ruim voorgeboord. Dat voorkomt het splijten van het hout.

Nadat alles netjes is voorgeboord en verlijmd kunnen de schroeven er in. Ik heb kruiskoppen gebruikt die vlak tot het hout vast gezet zijn. Omdat ik heb mooi vind heb ik wel alle kruisjes gelijk gezet. Dit heet het klokken van de schroeven.

De bovenkant waar je straks je voeten op kunt leggen. Doordat ik een mooi stukje HDF van 4 mm had staan heb ik dit op maat van de binnenmaten gezaagd. Door wat latten aan de onderkant te lijmen kan deze straks makkelijk in het voetenbankje vast gezet worden. Ik heb wat kleine nageltjes om alles goed vast te zetten. Zo kan de lijm goed drogen en blijven de latjes gefixeerd.

 

4 mm HDF is natuurlijk net niet stevig genoeg om je voeten op te laten rusten. Zeker niet om op te gaan zitten. Daarom komt er ook een stukje boekenplank aan de onderzijde tegen aan gelijmd. Ook deze worden even met wat nageltjes vast gezet. Doordat deze in het midden is vastgezet ontstaat er een lege ruimte tussen. Dit is sterk genoeg en zorgt er straks voor dat ik deze bovenzijde na het stofferen makkelijk kan vastzetten in het frame.

 

Doordat ik de bovenzijde lekker zacht wil hebben gebruik ik een oud kussen van ons bed. Wij hebben eens een fout gemaakt om bij de Action kussens te kopen toen we even wat krap bij kas zaten. Deze kussens zijn dus achteraf nadat wij al een tijdje nieuwe hebben toch nog handig.

Goed te zien dat deze kussens eigenlijk erg slecht zijn. De vulling is niet bij te vullen en gaat vlokken. Doordat dit ook nog eens krimpt doordat het compactere ballen worden is het niet lekker liggen na een paar weken. Hier geld dus goedkoop is duurkoop en gelukkig kan ik dit nu nog wel gebruiken.

Het kussen is uit elkaar gehaald en de stof is gebruikt om de vulling van de kussen op het voetenbakje te nieten. Door de vulling er goed in te proppen en alles goed vol te maken voelt het lekker aan. De afwerking is een mooi stukje wollen stof die over is vanuit een oud project. Ook een stoel waarvoor dit bankje gebruikt gaat worden zal dezelfde stof krijgen. Dan past alles netjes bij elkaar.

Nadat het frame is kaal geschraapt en mooi glad geschuurd kan het gelakt worden. Of als je dit zelf zou willen, geschilderd. Ik vind het contrast wel mooi van het blanke hout en de paarse stof. Wanneer de lak goed droog is kan de bovenkant er in gezet worden. Ik heb hier een aantal korte schroefjes voor gebruikt. Wanneer de stof eens vervangen moet worden kan dit uit elkaar en opnieuw gestoffeerd worden.

 

Het voetenbankje onder de werktafel en de stoel in de zelfde stof gestoffeerd. Ikzelf vind het een leuk resultaat en zo heb je je voeten lekker iets hoger wat lekker werkt. Ik heb dit natuurlijk als inspiratie geschreven en de mogelijkheden zijn onbeperkt wanneer u zelf ook hiermee aan de slag gaat.