Iedereen kent ze wel, de witte vlindertjes die zo vrolijk in ieders tuin waar bloemen in staan rondvliegen. Een tijdje is men er dus ook nog bezorgd om geweest. De aantallen werden er wel heel erg weinig. Natuurlijk is dit bij veel vlinders in Nederland dat is natuurlijk bij veel mensen ook wel bekend. Maar het gaat nu even over het kleine witte vlindertje dat de naam het koolwitje draagt. Hier wat meer informatie over het koolwitje van Wikipedia.
Sinds wij begonnen zijn met het moes-tuinieren hebben wij dus ook last van beestjes. Nu moet ik wel bekennen, last is een groot woord maar toch. Het is niet leuk wanneer je je mooie kool en moes verslonden ziet worden door een rups. Toch hebben wij besloten om geen giffen en andere narigheden te gebruiken en de rupsjes dan maar voor lief te nemen. Daarnaast kan ik ook wel genieten van die vrolijk rond dartelende vlinders in de tuin.
Het dilemma is niet zo zeer het vlindertje maar die rupsjes. Deze komen in grote getalen en snoepen wel alle blaadjes weg waardoor je plantjes niet lekker meer groeien. De koolwitjes leggen de eitjes aan de onderkant van de blaadjes en zijn redelijk goed te zien. Dus wanneer je zoals wij een paar plantjes hebt staan, is dit eenvoudig te controleren.
Kortom, mijn oplossing die ik dan gevonden heb is weg knippen. De eitjes en nestjes rupsen worden dan ook in de Kliko weg gegooid en niet op de composthoop waar het andere tuinafval in verdwijnt.
Goed te zien dat de eitjes aan de onderzijde van het blaadje zit. Door de gele kleur zijn ze dan ook goed te zien. En niet te vergeten, wanneer de eitjes uitkomen zijn er kleine rupsjes die erg snel groeien door al dat lekkere blad.
De plantjes die je dan zo goed verzorgd hebt, zien er dan snel echt aangevreten uit. Toch is het niet echt een ramp. De blaadjes verwijderen en de plant maakt wel weer wat nieuwe aan. Het bestrijden met gif vinden wij dan ook niet de oplossing. Wij hebben echt gekozen voor een gif vrije tuin.
Heb je tips, mail of antwoord hieronder gewoon. Ben heel benieuwd!
[…] nu het warmer is geworden. Deze kunnen je mooi opgekweekte groente of plantjes verpesten. Ik heb hier vorig jaar een stukje over geschreven, dit vind je hier. Hoe herken je de eitjes om deze weg te halen uit de plantjes. Wanneer je de eitjes verwijderd heb […]