Het aansluiten van elektra is niet moeilijk, maar ik heb toch redelijk wat keren de vraag gekregen hoe bijvoorbeeld een stekker vervangen moet worden. Vreemd genoeg heb ik hier wel eens naar gezocht op het internet maar een goede werkwijze bestaat er niet in het Nederlands. Ik moet er ook bij aangeven dat dit soort zaken toch als gewoon bestempeld word bij mensen die graag zelf aan de knutsel zijn. Dat is nu de reden waarom ik even de moeite heb genomen om dit toch een keer neer te schrijven.
Alles begint bij het aanschaffen van een stekker. Zoals beschreven gebruik ik hiervoor een gewone stekker zonder randaarde. Deze stekker is bedoeld voor een lampje wat ik gemaakt heb. Klik hier voor het lampje.
Deze stekker is gewoon bij elke bouwmarkt aan te schaffen en is eigenlijk het meest verkochte stekker. Vandaar dit voorbeeld. Het snoer zoals dit wel genoemd word, is gewoon twee aderig verlichting snoer, ook van de bouwmarkt.
Gebruik een goede schroevendraaier die bedoeld is voor elektriciteit. Dan zit je altijd veilig. Hier de stekker inmiddels open gemaakt. Dit kan door het middelste schroefje aan de buitenkant er uit te draaien. We zien nu twee metalen aansluitpunten en een kabelklem. De kabelklem moet ook nog los gemaakt worden. Ik haal deze er altijd van af.
De buitenmantel, het witte gedeelte met er van afgehaald worden. Hier bestaan allerlei tangen voor, maar ik gebruik altijd een Stanley mesje en zorg dat ik de mantel voor de helft inkerf. Dan kan het breken als de kabel dubbel gevouwen word op dat punt. Op deze manier beschadig ik de draden die daarin zitten niet. Wat dan kortsluiting voorkomt. Nu de buitenmantel er af is, kan het zelfde met de twee draden gedaan worden. Het koperdraad moet er ongeveer een 7 tot 8 Millimeter zichtbaar zijn. De afmeting vind je op de verpakking aan de achterkant. Ik kan alleen aanbevelen dat je dit dan ook aanhoud.
Het is nu een kwestie van de draden in de stekker aan te sluiten. Goed te zien dat er na het aansluiten geen koperdraad meer zichtbaar is. De mantels blauw en bruin zijn goed aangesloten op de metalen contactdelen. Ook hier geld. Dat voorkomt kortsluiting.
De kabelklem is toch wel een belangrijk onderdeel. Ik kom toch nog steeds vaak tegen dat dit niet goed gedaan word. Dit is een veiligheid. Deze zorgt ervoor dat wanneer je bijvoorbeeld struikelt over de draad het koperdraad niet uit de contacten gehaald worden. De klem klemt dan ook altijd de gehele kabel inclusief de buitenmantel. Vaak vind je ook klemmen die gedraaid kunnen worden. Deze zijn dan voor dikkere en dunnere kabels. Pas dit hieraan aan. Deze heeft een verdikking aan de onderzijde zitten. Deze gebruik ik dan ook omdat ik een dunnere kabel gebruik. Daardoor zit de kabel echt vast in de stekker en zorgt ervoor dat de bruine en blauwe draden nooit strak komen te staan.
De stekker kan nu weer dichtgeklapt worden en dicht gemaakt. Zorg ervoor dat wanneer je met elektriciteit werkt je dit altijd veilig doet. En ongeluk is zo gebeurt. Kijk daarom altijd of de spanning, (stroom volgens de volksmond) er af is wanneer je werkt. Ik stel mij niet verantwoordelijk voor letsel, schade of welke aard van ongemak ook. Heb je vragen of opmerkingen? Dat kan altijd, gebruik hiervoor gewoon mijn antwoord formulier. Ik antwoord gegarandeerd.